Huize Havezathe

ProCalor heeft met trots bijgedragen aan de duurzame transformatie van het monumentale pand, Huize Havezathe, in Neede, Nederland.

Als een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van warmtepompen en bijbehorende onderdelen, waren we verheugd om te werken aan een project dat niet alleen de energie-efficiëntie verbeterde, maar ook de monumentale waarde van dit historische pand behield.

Huize Havezathe is een borg met een rijke geschiedenis, die wordt gebruikt voor evenementen en bijeenkomsten. Het pand had echter uitdagingen op het gebied van isolatie, met niet-geïsoleerde spouwmuren en ramen met een lage isolatiewaarde. Gelukkig was er al goede isolatie op de bovenverdieping van de daken aanwezig.

procalor-koetshuis
havezathe

“ProCalor heeft ons van ontwerp tot realisatie uistekend geholpen. De duidelijke communicatie hebben wij als erg prettig ervaren.”

– Beheerder Huize Havezathe

De wens van de eigenaren was om het pand volledig gasloos te maken, en daarvoor kozen we voor hoog temperatuur water/water warmtepompen. Het behouden van de monumentale uitstraling was een absolute prioriteit. Gezien het unieke karakter van het pand, omringd door een gracht en met het oog op het behoud van het zicht op het gebouw, hebben we besloten om de warmtepompen op zolder te plaatsen. Deze warmtepompen halen hun warmte uit het oppervlaktewater, wat de historische waarde van het pand niet aantast.

Om dit te bereiken, hebben we een grondbuffer geïnstalleerd, voorzien van een pompstation en warmtewisselaar, die het oppervlaktewater gebruikt om warmte te onttrekken. Hierdoor blijft de monumentale waarde van Huize Havezathe volledig behouden. Het interne warmtenet van het pand is ontkoppeld van de grondbuffer en voorzien van een waterglycol mengsel om een optimale werking te garanderen.

Belangrijk is dat we de bestaande warmteafgifte van het monumentale gebouw volledig intact hebben gelaten. Daarnaast hebben we ventilatieconvectoren aan het plafond van verschillende ruimtes toegevoegd om extra warmteafgifte te bieden. Deze convectoren compenseerden de lagere warmteafgifte van de bestaande radiatoren bij lage watertemperaturen, waardoor het comfortniveau in het pand werd verhoogd.

koetshuis